اثرات هوش مصنوعی بر بازار کار
“حیوان ابزارساز”
برخی معتقدند انسان را می توان اینگونه تعریف کرد. این تعریف اگرچه مخالفان جدی دارد، اما اشاری به بعدی از توانمندی انسان است که توانسته تا حدود زیادی موجب برتری او بر سایر جانداران کره زمین و تبدل آن به گونه آلفا شود. در حیات وحش، گونه های قوی تر و منعطف تر می توانند نسل خود را ادامه دهند و بقا یابند. هزاران سال است که انسان به کمک ابزارهایش جمعیت گونه خود را گسترش داده.
ما بلندتر از هر عقابی پرواز می کنیم. پرسرعت تر از هر یوزپلنگی حرکت می کنیم. عمیقتر از ماهی ها، شنا می کنیم. بهتر از سمور آبی و موریانه پناهگاه می سازیم و … و همه این ها به دلیل توانمندی ما در فکر کردن بدست آمده. یعنی فکر کردن، مهمترین ابزار ما بوده که با استفاده از آن، بقیه ابزارها را توسعه داده ایم. اما حالا آنقدر پیش رفته ایم که ابزاری ساخته ایم که خود به طور مستقل قابلیت فکر کردن و تصمیم گیری دارد. به همین دلیل به آن هوش مصنوعی می گوییم. هوش مصنوعی این توانمندی را به سیستم های کامپیوتری می دهد که مثل انسان فکر کنند، حرف بزنند، استدلال کنند و بله … ابزار بسازند.
مثلا وقتی از یک تولید کننده تصویر هوش مصنوعی خواستم که تصویر از محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه سابق ایران در یک سفینه فضایی بسازد، نتیجه کارش این بود.
مشاغلی که از دست می روند
خودکارسازی (اتوماسیون) فرآیندها یکی از حوزه هایی است که در آن خیلی می شود روی هوش مصنوعی حساب کرد. به همین دلیل تخمین زده می شود که تا سال 1405 حدود 85 میلیون شغل توسط هوش مصنوعی از انسان ها گرفته شود. احتمالا تاثیر در این مشاغل گسترده تر باشد:
- خدمات مشتریان
- حسابداری
- رانندگی
- آموزش غیر تخصصی
مشاغلی که خلق می شوند
اما هوش مصنوعی مثل هر ابزار دیگری (مثلا ماشین برای کالسکه ران ها و راننده ها) شغل های جدید هم ایجاد می کند. مثلا:
- توسعه دهندگان هوش مصنوعی
- تحلیلگرها
- مدیران هوش مصنوعی
- آموزش دهندگان هوش مصنوعی
پیشنهاد می کنم کمی درباره این موضوعات تحقیق کنید.
پیش بینی می شود که تا سال 1405 حدود 97 میلیون شغل در این حوزه ایجاد شود. اگر به کار در حوزه هوش مصنوعی علاقه دارید این زمینه ها را پیشنهاد می کنم:
- یادگیری ماشینی
- یادگیری عمیق
- شبکه های عصبی
- بینایی ماشینی
- پردازش زبان طبیعی
از کجا شروع کنیم؟
برای شروع به یادگیری هوش مصنوعی می توانید از منابع زیر استفاده کنید:
مقدمه ای بر هوش مصنوعی از IBM در سایت Coursera
یادگیری ماشینی دانشگاه استنفورد در سایت Coursera
پادکست: Artificial Intelligence in Industry
وبسایت نگاهی به فناوری ام آی تی