دهه هفتادیها، یعنی متولدین بین 1370 تا 1379 امروز بین 23 تا 32 سال سن دارند. یعنی بازه سنی فارغالتحصیل شدن، کار پیدا کردن، ازدواج، خرید خانه، خرید ماشین. بیایید برویم سراغ دوتا از این خریدها یعنی خانه و ماشین. چقدر طول میکشد یک دهه هفتادی خانه یا ماشین بخرد؟
هیچ آمار درست حسابی در ایران بخصوص درباره درآمد پیدا نمیکنید. پس رفتم سراغ نظر سنجی از دنبال کنندگان صفحه. پرسیدم
اگر دهه هفتادی هستید، درآمد شما چقدر است؟
400 نفر پاسخ دادند. بهتر است فرض کنیم دنبال کنندگان اقتصاد تومان، سطح مالی بالاتر از متوسط جامعه دارند. ببینیم نتایج را …
متوسط درآمد پاسخ دهندگان 17.7 میلیون است. اینجا میتوانید ببینید در هر بازه درآمدی، چند نفر وجود داشته.
قدرت خرید خانه
اگر شما در سال 1374 به دنیا میآمدید، خانواده شما در تهران با متری 71 هزار تومان میتوانست خانه بخرد. وضعیت به این شکل بود:
حداقل دستمزد: 16 هزار تومان
یک متر خانه: 71 هزار تومان
قدرت خرید در ماه: 0.23 متر مربع
یعنی 4.5 ماه کف حقوق معادل یک متر خانه در تهران بود.
راهنمای خرید خانه در ایران را اینجا بخوانید.
اما در سال 1402 وضعیت یک دهه هفتادی به این شکل است:حداقل دستمزد 7.3 میلیونیک متر خانه: 90 میلیونقدرت خرید در ماه: 0.08 متر مربعیعنی 12 ماه حقوق معادل یک متر خانه در تهران است. قدرت خرید نزدیک یک سوم شده.
بیایید فرض کنیم (فرض محال!) که از این درآمد میشود یک سوم را برای خرید خانه کنار گذاشت، یعنی ماهی 2.4 میلیون. چقدر طول میکشد یک خانه 50 متری بخریم؟
هر ماه 0.027 متر مربع میخریم.
1851 ماه طول میکشد.
154 سال طول میکشد.
اصلا هیچ نخوریم و نپوشیم و همه درآمد را کنار بگذاریم، باز هم 51 سال طول میکشد.
حالا برویم سراغ آن آمار درآمدی دهه هفتادیها. دیدیم متوسط 17.7میلیون درآمد داشتند. حالا چقدر طول میکشد یک خانه 50 متری بخریم؟
هر ماه 0.06 متر مربع میخریم.
833 ماه طول میکشد.
69 سال طول میکشد.
دوباره هیچ نخوریم و نپوشیم و همه درآمد را کنار بگذاریم، باز هم 23 سال طول میکشد. از این هم می گذریم که یک خانه معمولی در نیاوران تهران حدود 26 میلیارد قیمت دارد.
اما برای اینکه خیلی ناامید نشویم، پراید را هم وارد بازی میکنیم.
سال 72 قیمت پراید صفر حدود 2 میلیون تومان بود و حداقل دستمزد ماهانه 9 هزار تومان. برای خرید پراید باید 222 ماه کار میکردی.
امروز پراید حدود 250 میلیون است و باید 34 ماه کار کنی تا یکی بخری. البته صفر نیست.
خلاصه که
بی دلیل نیست که خیلی از دهه هفتادیها به جای اینکه مستقل یا در کنار شریک زندگیشان باشند و صاحبخانه، از دار دنیا فقط یک ماشین دارند، مجردند و با پدر و مادر همزیستی میکنند، یا ساکن خانهای که مالکش نیستند، امید زیادی هم به مالکیتش در آینده ندارند.
میانگین درآمد قشر متوسط به بالا و تحصیلکرده این نسل (که در نظرسنجی شرکت کردند) فقط برای اجاره یک واحد آپارتمانی کافی است!
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگو شرکت کنید؟نظری بدهید!